Brewellery.

Technologia T3

27 lipca 2020

Często jesteśmy zasypywani rozmaitymi nazwami technologii, którymi posługują się producenci. Ciężko nam potem porównać konkretne urządzenia ponieważ mają one opatentowane, właściwe tylko dla danej marki rozwiązania. Czasami kilka różnych nazw wskazuje na dokładnie tą samą technologię lub podobną, różniącą się szczegółami. Warto sięgnąć do fundamentów budowy ekspresu by wiedzieć na czym tak naprawdę polegają. Dziś zajmę się popularnym T3.  Zacznę od podstaw:

 

 

Temperatura Wody.

 

Na rynku ekspresów istnieje wiele rozwiązań, które mają za zadanie zapewnić i utrzymać prawidłową, stabilną temperaturę w ekspresie. Między innymi od temperatury zależy czy espresso będzie kwaśne, gorzkie, czy będzie widoczna crema i jakiego będzie koloru oraz jaka trwałość będzie ją cechować. Sterując temperaturą modulujemy smak kawy, wyciszając lub wzmacniając pewne jego cechy. Tak jak konkretna jej wysokość to kwestia gustu, potrzeb danej kawy czy stopnia jej palenia tak istnieje druga cecha, która po prostu musi być jak najwyższa - jej stabilność.

mak jak i sam proces parzenia.

 

Multibojler.

 

I z tego właśnie powodu twórcy ekspresów do kawy w pewnym momencie wymyślili rozwiązanie, które jeśli jesteś choć trochę związany z kawą będzie się przewijać już do końca Twojej z nią przygody. Multibojler. Zapożyczone z angielskiego, delikatnie spolszczone słowo, które w prawidłowym przekładzie znaczyło by najprawdopodobniej tyle co "wielokotłowy". Chodzi o urządzenia, które "pod maską" maja przynajmniej 2 bojlery. Dzięki takiemu rozwiązaniu mamy osobne zbiorniki na wodę potrzebną do spieniania mleka czy do zalania herbaty oraz osobny do parzenia kawy. Multibojlery mają wiele postaci i konfiguracji, na których opis przyjdzie czas.. Dziś skupimy się na podejściu jakie wobec tej sprawy prezentuje Nuova Simonelli i Victoria Arduino. 

 

T2 i T3.

 

Gdybyśmy za pomocą nomenklatury Nuovy Simonelli nazywali podstawową wersję maszyny typu multibojler wspomnianej w poprzednim akapicie nosiła by miano technologi T2. W tym wypadku woda w obiegu podgrzewana jest w dwóch miejscach w ekspresie:

 

- w głównym bojlerze

- w bojlerze kawy

 

W obu tych miejscach dokonuje się pomiaru temperatury oraz podgrzewa ją do zadanej wartości. Nuova Simonelli poszła krok dalej i dodała jeszcze jeden element grzewczy: w grupie zaparzającej. W ten sposób poprawiła stabilność temperatury jeszcze bardziej. W takim rozwiązaniu pomiar i dogrzewanie odbywa się:

 

- w głównym bojlerze

- w bojlerze kawy

- w grupie zaparzającej.

 

Technologia 3 sond połączonych z płytą główną jest charakterystyczna dla Nuovy Simonelli i Victorii Arduino. Modele, które obecnie z tej technologii korzystają to Black Eagle, White Eagle oraz Aurelia Wave

 

Po co to wszystko?

 

A po to, żeby smak kawy z Twojej maszyny był zawsze taki sam, żeby zalanie herbaty czy przygotowanie wielu kaw z rzędu nie zakłócało pracy przez nagłe obniżenie temperatury na grupie. Dzięki tej technologi możesz parzyć kawę o wiele precyzyjniej i o wiele bardziej powtarzalnie.

 

Kuba

 

 

hello@brewellery.pl